Hallo!
Wat leuk dat je The Week wil gaan faciliteren.
The Week is een krachtige manier om mensen uit te nodigen om zich met het hart te verbinden aan het thema duurzaamheid.
Ik heb zelf ervaren hoe The Week mijn leven opgedeeld heeft in een tijd van vóór The Week en een tijd van daarna. Dat hoor ik ook van deelnemers.
De website van The Week wijst je de weg door het technische proces en een flink deel van het groepsproces. Bovendien geven Helène en Frederic handvatten voor het faciliteren van de sessies.
En er is meer.
Ik deel graag wat ik leerde in het faciliteren van dit bijzondere groepsproces, in de hoop je te inspireren. Doe het vooral op een manier die voor jezelf en de deelnemers prettig en waardevol is.
Wil je deze tips delen met andere mensen? Deel dan deze link. Het kan ook handig zijn om de link voor jezelf op te slaan, om het later nog eens terug te kijken (wellicht geüpdatet met extra tips).
Tip 13: Doe het echt in één week.
Ja, dat staat wel vijf keer genoemd op de website van The Week, en toch… Vanwege volle agenda’s plande ik drie bijeenkomsten verspreid over drie weken. Sommige deelnemers waren na het kijken van de eerste aflevering zo geraakt, dat ze absoluut geen zeven dagen en nachten wilden wachten met het kijken van aflevering 2. Toen hebben we het alsnog in één week gedaan. Het kon dus wel. 🙂
Tip 12: Ideale groepsgrootte: 6 tot 9 deelnemers.
Als mensen nieuw voor elkaar zijn, dan is mijn ervaring dat 6 deelnemers prettig is. Is er al een vertrouwensband tussen jou en de deelnemers (en misschien tussen hen onderling), dan is 9 mensen ook prima.
Tip 11: Nodig mensen uit die emotionele ruimte hebben
Als je iemand uitnodigt, check dan of diegene enige emotionele ruimte heeft voor deze ‘reis’. Het kan schokkend zijn wat je te zien krijgt en het is fijn als de deelnemer niet al in ‘overleefstand’ zit voordat die gaat deelnemen.
Tip 10: Verplicht de eerste bijeenkomst
Nodig mensen uit en geef aan dat ze in ieder geval de eerste bijeenkomst aanwezig zijn. Daarin leg je met elkaar de basis voor het verdere werk.
Tip 9: Geef vrijheid voor deel 2 en 3
Geef mensen de ruimte om na deel 1 te beslissen of ze daarna verder willen. Zo is de drempel om in te stappen lager, want het is maar een investering van een kleine twee uur.
Tip 8: Neem iets ruimer de tijd voor de bijeenkomsten
Anderhalf uur vond ik krap. Een kwartier langer gaf de groepen de ruimte om net iets meer te delen en voor een korte pauze na het kijken van de afleveringen. Een uur en drie kwartier vind ik ideaal.
Tip 7: Faciliteer en laat -als het helpt- jezelf zien
Als facilitator sta je ten dienste van het groepsproces en de individuele proces van alle deelnemers. Soms helpt het als jij ook open deelt over jezelf. Wanneer dit wel en niet helpt? Daarover is veel te zeggen en daar is veel in te oefenen, dat reikt verder dan dit document.
Tip 6: Neem de check-in en het nagesprek op
Als er bij bijeenkomst 2 en 3 deelnemers afwezig zijn, dan is het waardevol om de check-in en het nagesprek op te nemen en later met de afwezigen te delen. Vraag aan de aanwezigen of zij daarmee akkoord zijn. Het kan ook fijn zijn om de afwezigen te vragen of zij hun reflectie willen delen met de groep, per mail of in een app-groep. Zo blijft iedereen aangehaakt.
Tip 5: Nodig je deelnemers uit om te landen
We zijn vaak druk en, zeker bij online bijeenkomsten, met ons hoofd en lijf vaak nog ergens anders. Ik merk vaak hoe waardevol het is om deelnemers uit te nodigen om hun aandacht actief ergens op te richten. Bij de verschillende afleveringen kun je dat op een andere manier doen.
Aflevering 1: Ontmoeten
Openingsmeditatie om te:
1. ervaren wat er nu is in je lijf en gedachten
2. verbinding te maken met groepsleden op het scherm
3. laten opkomen wat je wil delen over jezelf ter kennismaking en/of wat je intentie is om mee te doen.
Aflevering 2: Integreren van de schok
1. Meditatie om te ervaren wat er nu is in je lijf en gedachten
2. Terug te kijken op hoe de eerste aflevering bij je doorgewerkt heeft
Aflevering 3: In actie komen
1. Meditatie om te ervaren wat er nu is in je lijf en gedachten
2. Je te verbinden met je hart: wat is er nu en waar hoop je op, verlang je naar voor onze samenkomst van vandaag?
Tip 4: Maak een praktische voorbereidingsmail
Deelnemers vinden het vaak fijn om alle belangrijke praktische informatie op één plek te hebben. Ter inspiratie deel ik onderstaande mail met je die ik stuurde naar deelnemers. Je kunt ‘m een paar dagen voorafgaand de eerste aflevering sturen.
Ha [alle namen],
Aanstaande *** starten we ons gezamenlijke avontuur van The Week. Ik kijk er naar uit. 😊 In deze mail deel ik praktische informatie met je.
Videobellen via Zoom/Teams/Meet
De bijeenkomsten beginnen met een check-in en eindigen met een nagesprek. Daarvoor gebruiken we *** met de link in de agenda-uitnodiging.
Kijken van de afleveringen
Tussen de check-in en het nagesprek kijken we een aflevering. Je start deze telkens zelf.
1. Maak nu alvast gratis een account aan bij The Week. Dat doe je door op[link naar aflevering 1] te klikken.
2. Check een paar minuten voordat de bijeenkomst start of de aflevering werkt via onderstaande links.
Link naar aflevering voor bijeenkomst 1
Link naar aflevering voor bijeenkomst 2
Link naar aflevering voor bijeenkomst 3
[Voeg deze links zelf in, te vinden in jouw gedeelte van de website van The Week]
3. We kijken deze tegelijkertijd. Niet vooruit kijken, dus, dat is het hele idee. 😉
Tip: Heb je zowel een groot computerscherm èn een tablet? Dat kan extra handig zijn, zodat je niet hoeft te schakelen tussen vensters op hetzelfde apparaat. Gebruik dan één scherm voor de aflevering en het andere scherm voor het videobellen met Microsoft Teams. Je kunt Teams gewoon aan laten staan terwijl je de documentaire kijkt, als je je geluid maar uitzet.
Ondertiteling
Je zet die aan door rechts onderin het videoscherm te klikken op de letters CC. Daarna kies je de taal voor de ondertiteling die je wilt.
Tot donderdagavond, fijn als je rond 19.55 uur inlogt.
Met hartelijke groet,
[Je naam]
3: Maak ruimte voor afscheid
Na aflevering 3 is er net als de andere keren een nagesprek. Plan daarnaast tijd in om afscheid te nemen van deze gemeenschappelijke reis. Vraag deelnemers bijvoorbeeld hoe ze erop terugkijken.
2: Vraag naar de wensen voor een vervolg
Bespreek ook met elkaar wat ieders wensen zijn voor een eventueel vervolg. Die wensen kunnen uiteenlopen. Soms is het niet mogelijk om direct tot consensus te komen en dan kan het fijn zijn als jij de leiding daarin pakt.
1: Wees creatief in het vervolg
Een vervolg kan zijn een extra online bijeenkomst of juist een fysiek samenkomen. Jullie kunnen met elkaar bijvoorbeeld:
1. Dieper ingaan op bepaalde thema’s.
2. Ideeën uitwisselen over wat je in je persoonlijke en professionele leven al doet.
3. Ontdekken wat je nog meer wilt doen en je daaraan committeren -met de groep als getuige.
4. De relatie met de natuur om ons heen meer aangaan.
5. Ontdekken hoe je mensen om je heen kunt enthousiasmeren voor het thema duurzaamheid.
6. Strategie uitwerken om het thema duurzaamheid naar het hart van je organisatie te brengen.
Tot zover
Dit waren de tips die ik met je wilde delen. Ik wens je een mooie bijeenkomst.
Tips?
Heb je tips en/of ervaringen die je met mij en anderen wil delen? Ik ontvang ze graag.
Verder sparren?
Wil je sparren over hoe je The Week kunt faciliteren? Bijvoorbeeld over de juiste setting, over wanneer je een stap naar voren zet en wanneer juist een stap terug, of hoe je een meditatie begeleidt op een manier die bij jou past? Voel je vrij contact met me te zoeken.
Hartelijke groet,
Floris Alberse
ps. Op de hoogte blijven? Samen met anderen ontwikkel ik Leadership for Life: een beweging voor leiderschapsontwikkeling, trainingen en teambegeleiding rondom de vraag: hoe draag je bij aan het welzijn van jezelf, de aarde en je organisatie? Geef je op voor onze nieuwsbrief.
Kennismaken? Bel of mail Floris:
M floris@leadershipforlife.nl
T 06 1208 4781
Hoevestein 298
6706KL Wageningen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ons aanbod:
2023 – Leadership for Life
Algemene voorwaarden Cookies Privacy statement